Maart: Berkensap oogsten - een oude volkstraditie!

“Levenwekkende krachten”
“Zuiverend voor lichaam en geest”
“Maakt de mens geestelijk en lichamelijk soepel”
“Vernieuwing”


Maart is beste maand om Berkensap te oogsten, als de sapstroom al weer op gang gekomen is, maar er nog geen bladeren aan de boom zitten. Zodra er bladeren aan de boom zitten stop je met het tappen omdat je anders de boom kan beschadigen.
Berkensap is lekker fris en heeft een reinigende werking op je lichaam. Het is een echt een ‘superfood’ en het leuke is dat je het gemakkelijk zelf kunt oogsten!

De Berk is eeuwenlang door allerlei volkeren aanbeden en bezongen vanwege de waardevolle eigenschappen die hij ons kan schenken. Omdat wij langzamerhand weer openstaan voor de krachten van de natuur is het de hoogste tijd om deze oeroude kennis weer onder het stof vandaan te halen!

Berkensap is een traditionele drank in Rusland, de Baltische staten en andere landen op het Noorderlijk halfrond. Het sap kan vers gedronken worden. Berkensap smaakt als lichtzoet water.

Eetbaar
De jonge bladeren van alle berken zijn in het voorjaar eetbaar. Ze bevatten onder andere veel vitamine C en de mineralen Kalium en Calcium. Strooi ze versnipperd over een broodje kaas, een salade of in de soep. In de zomer worden de bladeren te taai om rauw te eten.
Van de bladeren kun je wel een heel seizoen thee bereiden. Laat de thee niet koken, dan gaat de kracht verloren! De smaak is neutraal, eventueel kun je het mengen met een kruid met smaak zoals munt. 

Crème en Shampoo
De berk heeft ook herstellende eigenschappen voor huid & haar.
Traditioneel wordt het gebruikt als berkenhaarwater dat gebruikt werd tegen kaalheid maar ook als anti-roos middel. Was je haar met berkenshampoo of maak een spoeling van berkenthee.

Berkenwater heeft een ontsmettende werking en wordt gebruikt om brandwonden te behandelen, maar ook als middel tegen Acne, Psoriasis, roos en andere huidaandoeningen. Ook schijnt je immuunsysteem een oppepper te krijgen en is het heilzaam bij artritis, gewrichtspijn en vermoeidheid. Al met al een wonder van moeder natuur
De berk verbetert de stofwisseling van lichaamscellen en dit stimuleert het herstel van weefsels. Daarom kan de boom een grote hulp bij huidklachten zijn zoals bij (zwemmers)eczeem, psoriasis en open been.

Je kunt het lichaam van binnenuit herstellen door thee of tinctuur van de berk te gebruiken. Eczeemplekken kunnen gereinigd worden met berkenthee en maak een eenvoudige berkencrème om de huid te herstellen:

Wat heb je nodig: Een scherp mes, iets om het sap in op te vangen. En natuurlijk een berkenboom!

Hoe: Om Berkensap te tappen, zoek je een enigszins omlaag hangende twijg van een berk. Snijd deze door op een plek waar hij potlood dik is. Nu zal er regelmatig een druppel Berkensap uit druppelen! Tap wel met zorg voor de boom, dus laat de hoofdstam en alle takken die dikker zijn dan je vinger met rust. De boom wordt anders kwetsbaar voor infecties of kan ‘doodbloeden’.

 

Kuur
Je kunt het sap puur drinken, maar als kuur wordt aangeraden 3 x daags een eetlepel verdund in water in te nemen. Helaas is vers berkensap slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast.  Wanneer je twee delen berkensap met één deel wodka of jenever mengt, dan blijft het sap minstens een half jaar goed.
Voor degenen die geen Berkenboom hebben: Het sap is ook te koop in voedings- en natuurwinkels.

Berkencrème
Dit heb je nodig:

  • Kokosolie
  • Mooie berkenbladeren
  • Glazen pot
  • Pan

Vul de glazen pot tot ongeveer de helft met in stukjes gescheurde berkenbladeren. Smelt de kokosolie en giet dit op de bladeren zodat ze ruim onder de olie staan. Doe GEEN deksel op de pot.
Verwarm de pot met olie au bain-marie:
Zet de jampot in een pan die iets groter is dan de jampot en vul de pan met een flinke laag water. Zorg dat het water niet in je jampot kan komen.
Zet de pan op het kleinste pitje en breng het water zacht aan de kook. Doe GEEN deksel op de pan, het vocht uit de bladeren moet kunnen verdampen.
Roer de olie met de bladeren geregeld om met een lange houten satéprikker of houten lepel.
Let op dat de pan niet droog kookt, eventueel voeg je af en toe water toe.

Na drie uur zacht koken is de kracht van de berkenbladeren in de olie getrokken en kun je de bladeren eruit zeven. Wanneer de kokosolie afkoelt wordt hij weer hard. (Kokosolie is hard bij kamertemperatuur en vloeibaar boven de 25 graden. Bij warm weer wordt je crème daarom weer vloeibaar en kun je het dan beter in de koelkast zetten.)

De crème blijft ongeveer een jaar goed.